Wat is branding?

Branding

In dit artikel gaan we het hebben over branding. Er komen een aantal onderwerpen aan bod gerelateerd aan branding. Hierbij kun je onder andere denken aan wat branding nu eigenlijk is, waarom branding gebruikt wordt en wat diverse voordelen van branding zijn. Mocht je geïnteresseerd zijn in dit onderwerp en graag meer te weten willen komen over branding, dan raden wij je aan om vooral verder te lezen en je kennis te verbreden.

 

Wat is branding eigenlijk?

Om te beginnen gaan we antwoord geven op de vraag wat branding nu eigenlijk is. Hier zullen we niet omheen draaien, maar direct naar het punt toe gaan. Branding is in principe een middel dat ingezet wordt om bepaalde dingen te onderscheiden van elkaar. Enkele voorbeelden zijn diensten, organisaties of producten. Vroeger betekende branding (afgestamd van het woord branden) brandmerken. Dit komt doordat bijvoorbeeld boeren hun vee vroeger wilde kunnen onderscheiden dan dat van een andere boer. Om dit te kunnen doen brandmerkten zij hun vee. Tegenwoordig heeft het een totaal andere betekenis. Tegenwoordig houdt branding in dat je je naam, eventuele slogan, merk, ontwerp of een combinatie hiervan onderscheidt. Er is een achterhand liggende gedachte of beeld bij een organisatie, product of dienst. Door branding te gebruiken schep je een duidelijk beeld voor potentiële klanten.

 

Waarom wordt het gebruikt?

Branding is één van de vele marketinginstrumenten. Het doel van branding hebben we eigenlijk al kort gezegd. Het is namelijk om een product, dienst of organisatie te onderscheiden van concurrenten en in de oog van de doelgroep anders gezien te worden dan de concurrent. Er wordt een bepaald beeld gecreëerd wat wordt gekoppeld aan de naam, het logo of merk. Er wordt dus bewust een beeld geschept wat iets onderscheidt van concurrenten en als anders of speciaal gezien moet worden.

 

Voordelen

Branding heeft diverse voordelen. Zo heeft het voordelen voor merkeigenaren, maar ook voor de consument. Hieronder hebben we een aantal van die voordelen op een rij gezet:

 

Voordelen voor merkeigenaren:

– Betere wettelijke bescherming (patent o.a.);

– Prijs-waarde verhouding verbetert voor de eigenaar (mensen betalen meer voor hetzelfde product);

– Hogere afzet en omzet.

 

Voordelen voor de consument:

– Meer herkenbaarheid;

– Je hebt garantie op wat je koopt door kwaliteitseisen;

– Je versterkt het imago van een bepaalde groep mensen;

– En als laatste beperk je eigen risico.

 

Zo zijn er dus vele voordelen aan branding verbonden voor zowel klant als eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *